top of page

GIDA MÜHENDİSLERİNE ADALET

Gıda politikasını içinde barındıran bir bakanlık, bünyesinde sadece %3 oranında Gıda Mühendisi istihdam etmektedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen meslek dağılımındaki adaletsizlik tablosu:

TWİTLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmiş gıda denetçileri bile Gıda Mühendislerinden ziyade diğer meslek gruplarından oluşmaktadır.

2013/2 Kpss atamalarında Gıda Mühendislerine sadece 1 kadro hakkı tanınmış o da zabıta memurluğu olarak tanımlanmıştır.

2012 - 2014 yılları arası Kpss atamaları yolu ile istihdam edilen meslek grupları dağılımı arasındaki adaletsizlik tablosu:

Aşağıdaki video da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn Eker 2013 yılı itibari ile daha fazla Gıda Mühendisi alınacağını belirtmiş fakat hala alımlar gerçekleşmemiştir.

Gıda Mühendisleri maaşlarını işverenlerden aldığı için işverene bağlı kalmakta, işverenin yaptığı usulsüz üretimlere müdahale ettiği takdirde işten atılmaktadır.

Bir gıda üretim yerinde, istihdamda önceliğin Gıda Mühendislerine verilmesi gerekirken öncelik, gıda konusunda uzman olmayan diğer meslek gruplarına verilmiş, Gıda Mühendisleri ise "veya" kavramıyla geri plana itilmiştir.

Gıda konusunda uzman olarak yetişen Gıda Mühendislerinin bir yemek firmasında istihdamının zaruri olması gerekirken, bu konuda kendini geliştirebilecek diğer meslek grupları hatta emeklilerin bile istihdamı söz konusudur.

Özel sektör'ün mühendise değil diplomaya ehemmiyet verdiğini ifade eden meslek onurumuzun yok sayılmasına neden olan örneklerden biri aşağıdaki iş ilanında görülmektedir.

Gıda Mühendisleri hem kamusal istihdam alanında hemde sektörel istihdam alanında adaletsizliğe maruz bırakılmaktadır.

bottom of page